10 Mart 2013 Pazar

Bowling

BOWLİNG
Bowling oyunu temelde motor gelişimi destekleyici bir oyun olsa da ben onu en çok dil gelişimini ve sosyal gelişimi desteklemek için pek çok fırsat sunduğu için seviyorum.
Hedefe yönelik top yuvarlamayı gerçekleştirerek şişelerin devrilmesi sağlandığında ortaya çıkan sevinç nidalarını paylaşmak da çok keyifli.. kollarınızı yukarı kaldırarak oleyyy diye bağırmanız bile pek çok çocuk için kahkaha attırıcı..

^Bacaklarını aç^ ve ^geri geri git^ yönergelerini öğrenmek için bowling oyunu iyi bir fırsat… Çocuğumuzun bacaklarını yanlara doğru açması topu daha kolay yuvarlaması için uygun bir konum sağlayacaktır. Karşısında durduğumuzu varsayarsak bacaklarını aç dedikten sonra kendi bacaklarımızı açarak oturmamız model teşkil ederek taklit etmesini sağlayabilir. Ama çoğu kez bir çok kez bu konumu sağlamak için sizin ellerinize de ihtiyaç duyabilir..

Ayrıca pek çok çocuk topu yuvarladıktan sonra şişelere doğru yaklaşmayı huy edinmiştir:) Çoğu kez de top tüm şişelerin devrilmesine yetmediyse kalanları eliyle devirmek istemektedir. Bu yüzden geri geri git yönergesiyle eski konumunu sağlamak uygun olacaktır. Bu sırada pek çok çocuk için yönergeden kastedilenin ne olduğunu anlaması için başlangıçta fiziksel destek sağlamak gerekmektedir-ki bu da oyun içinde oyuna dönüştürülebilir. Geriye doğru çekme oyunu ve bu sırada eşlik eden eğlenceli bir ses pek çok çocuk için eğlence anlamı taşır.. bazen tek bu nedenle istenileni anlamaya başladığı halde gelip sizin çekmenizi bekleyen küçük keyif insancıkları bile oluşabilir…

Şişeleri dizerken hedefleyebileceğimiz dil ifadeleri değişebilir.. bunu belirleyecek olan kuşkusuz kiminle oynadığımız.. bazen şişelerin renklerini söylemek bazen şişeleri sayarak koymak bazen doingg doingg gibi bir sesle şişeleri uçurarak yere kondurmanız ilgi çekici olabilir.. bazen de hangi şişeyi önce koyacağınızı oyun arkadaşınız belirleyebilir.. şişelerinizin özelliğine göre hangi renkte olanı hangi boyutta olanı…vb. koymanızı istediğini sorabilirsiniz.

Ya da şişeleri koyarken renklerini söylemesini, saymasını isteyebilirsiniz.

Yine bowling oynarken seçim yapma olanağı da sunabilirsiniz. Hangi renk topla oynamak istiyorsun? Yeşil top mu sarı top mu? Hangi topla oynamak istiyorsun? Büyük top mu yoksa küçük top mu? gibi her çocuk uygun olan hedefe yönelik ifadelere teşvik edilebilir.

Topu yuvarlayıp zafer yakalandığında ise yine ne oldu sorusuna yanıt verme (“ düştü”yü öğrenmek için çok güzel bir yerdir), düşen şişelerin renklerini söylemek , kaç şişe düştüğünü saymak,kaç şişe kaldığını saymak, hiç şişe kalmadığını “sıfır”ı kavratmak gibi pek çok son oluşturulabilir.. Bu arada şişeler düşmediğinde el işaretleriyle birleşen sesler de çoğu kez oyun arkadaşlarımıza çok komik gelmektedir. Aynı şekilde sıfır sözcüğü ile beraber gelen hiç yok jestleri de ilgi çekici olabilmektedir.

En güzel anlardan biri de yayayaşaşaşa zamanları… yayayaşaşaşa nidalarıyla tüm şişeler devrildiğinde oyunun devamını istemek için de tam zamanıdır. Bir daha oynayalım mı sorusu işte tam burada gelir.. Bazen öyle keyiflidir ki tekrar tekrar düşürmek; şişeleri dizmekten bitap düşebilirsiniz. Hımm bir de özellikle nesnelerin isimlerini yeni öğretmeye ,adını duyduğunda etrafında bu nesneyi aramaya yeni başlayan çocuklar için topu biraz rasgele geri yollayıp top nerede? diyerek aramasını sağlamak da mümkündür…

Oyunun sonunda da şişeleri sepete toplamak gene beraber gerçekleştirdiğimiz bir son olmalı…

İki kişi bowling oynamaktan sıkıldaysanız artık oyuncu sayısını artırarak sırayı bekleme,sıranın kimde olduğunu işaret etme ya da söyleme zamanı –ki sıra beklemek hiç de kolay değil…

Bir de son dönemde ışıklı-sesli ya da şişelerinin içinde küçük toplar olan bowling setleri de var.. ki onlar hem bazen daha dikkat çekici hem de yeni ifadelere kapı açmamızı sağlıyorlar..
Ben bowling oynarken çok eğleniyorum. Bazen hiç düşünmediğim biçimler ortaya çıkıyor bu daha da eğlenceli hale getiriyor oyunu.. şimdi sıra sizde:)

Not: şişe sözcüğünü kullanmanın çocuklar için daha iyi olduğunu sanıyorum… ama özellikle melodik seslere ilgisi olan çocuklar için kuka ya da labud demek daha uygun olabilir.

17 Şubat 2013

Hiç yorum yok: